4Entertainment heeft aangekondigd dat het, in samenwerking met Riot Games, een officiële League of Legends competitie op poten zal zetten in Nederland en België. Zo krijgen beide landen een nationale competitie waarin de geselecteerde lokale teams het tegen elkaar zullen opnemen. De competities zullen ‘Belgian League’ en ‘Dutch League’ heten.

In het eerste seizoen van de Belgian en Dutch league zullen er zes teams kunnen deelnemen per land. Het is de bedoeling dat er in de daaropvolgende seizoenen meer teams kunnen deelnemen, om zo uiteindelijk naar tien teams toe te werken. Momenteel kunnen teams zich kandidaat stellen als deelnemer voor de Belgian League en/of de Dutch League. Dat kan nog tot 4 december. Organisaties die naast een deelname grijpen kunnen wel nog meespelen in de Open Tour, een reeks toernooien die doorheen het seizoen worden georganiseerd met een totale prijzenpot van 10.000 euro.


Voor elk land is er een totale prijzenpot van 25.000 euro voorzien. Daarvan zal er 7.500 euro verdeeld worden over elke split. Als beide splits voorbij zijn wordt er ook een nationale finale georganiseerd, waar ook nog eens 10.000 euro ter beschikking zal worden gesteld. De winnaars van elke split (dus zowel Nederland als België) kwalificeren zich ook voor de play-in fase van de Europe Masters.

In totaal krijgen we dus een Spring Split en een Summer Split te zien, met een nationale finale die offline gespeeld zal worden. Elke split wordt acht weken lang online gespeeld volgens een double round robin systeem, gevolgd door 2 weken play-offs met een King-of-the-Hill systeem om tot een winnaar te komen. Teams verdienen ‘Championship Points’ tijdens de splits, die de seeding voor de offline nationale finale zal bepalen.

Wedstrijden in de Belgian League worden op maandag gespeeld en gaan van start op 20 januari, terwijl die van de Dutch League op dinsdag zullen doorgaan vanaf 21 januari. Voor bijkomende informatie kan je terecht op de website van de Belgian League en de Dutch League. Alle wedstrijden zullen te bekijken zijn op het Twitch kanaal van Gamelux. Daarnaast zal er ook een Franstalige stream beschikbaar zijn voor de Belgian League.