We beginnen bijna aan het allerlaatste weekend van Spring Split 2019. Door het nieuwe format van de LEC weten we al dat G2 Esports in de finale zal spelen en dat Origen en Fnatic de strijd nog aangaan voor die tweede plek. Maar hoe deden deze teams het in de voorbije Spring Splits? Hier lees je er alles over.

G2 Esports

Laten we beginnen met het team dat zich als eerste wist te plaatsen voor zowel play-offs als de finale van de Spring Split. G2 Esports is dan ook ongetwijfeld een klepper van formaat die bij iedereen wel bekend in de oren klinkt. Daarvoor stonden ze bekend als Gamers2, en bij een nieuwe naam hoorde ook een bijna volledig nieuw roster.

Ze begonnen de Spring Split 2016 met het verschuiven van Mateusz “Kikis” Szkudlarek naar de top lane en het toevoegen van Koreaanse spelers “Trick” en “Emperor”. Dat roster bleek ook zeer goed te werken. Al snel steeg G2 Esports naar de top van de ranking, waar ze elke week vochten om de eerste plek, soms met H2k Gaming, soms met Team Vitality. Play-offs waren een zekerheid en misschien zelfs toekomst voorspellend. Daar versloegen ze namelijk ook Origen en Fnatic en wonnen zo de Split.

In 2017 zien we een gelijkaardig scenario. G2 Esports houdt stevig vast aan de eerste plek doorheen het hele seizoen en moeten alleen hun allerlaatste game uit de serie afgeven aan Team ROCCAT. Ook in play-offs pletwalsen ze weer over de competitie, waaronder Fnatic en Unicorns of Love. Ook deze Spring Split-titel gaat hun richting uit.

Het begin van 2018 luidt een grote verandering in voor G2 Esports. Hun bot lane-duo “Zven” en “Mithy” vertrekt. Ze bouwen een nieuw roster rond mid laner “Perkz”. “Wunder” komt van Splyce, “Jankos” wisselt H2k Gaming voor G2 Esports en ook de bot lane van Team ROCCAT, “Hjarnan” en “Wadid”, maakt de switch. Het is een moeilijke Split voor het team maar stoten toch door naar de finale, waar ze Fnatic tegenkomen. Dat team blijkt te sterk en ze verliezen met 0 wins en 3 losses.

Fnatic

Fnatic is één van de originele professionele teams in de League of Legends-scène. Ze wisten dan ook al enkele keren de Spring Split en andere toernooien te winnen en worden gezien als één van de beste teams in de regio, al dan niet de wereld.

2016 was dan ook een heel belangrijk jaar voor het team. “YellOwStaR”, “Huni” en “Reignover” verlieten allemaal het roster voor Noord-Amerikaanse teams. Dat viel hen zwaar en ze wisten zich maar nipt te plaatsen voor de play-offs, met een redelijk zwakke zesde plek. Toch eindigden ze met een mooie derde plek door H2k Gaming te verslaan.

Het daaropvolgende jaar is niet zo heel positief voor het team. Jungler “Amazing” verlaat Fnatic te midden van de Split, “Broxah” vervangt hem. Ze eindigen op een derde plek in hun groep maar weten zich uiteindelijk toch nog te plaatsen voor play-offs, waar ze ook de derde plek claimen.

2018 is dan weer wel een heel goed jaar voor Fnatic. We zien “Bwipo” voor het eerst, die het team versterkt als substitute top laner, en ook Hylissang vervangt “Jesiz” als support. Ze pakken de eerste plek in de groepsfase tijdens de Spring Split en ook play-offs verlopen uitzonderlijk goed. Ze pakken de eerste plek voor de eerste keer in 2 jaar en 4 LCS Splits.

Later in het jaar weten ze ook de Summer Split te winnen en weten ze zich te plaatsen voor het 2018 World Championship. Daar moeten ze de duimen leggen tegen Invictus Gaming in de finale, maar Fnatic bewijst nogmaals dat ze een absolute grootmacht in de professionele scène zijn.

Origen

Origen werd in 2014 opgericht door professioneel speler “xPeke”, nadat die Fnatic verlaten had. In de Spring Split van 2016 deelde hij de mid lane nog met “PowerOfEvil”, al speelde hij maar drie games in de hele Split. Een heel goed begin kende het team niet, maar konden toch nog play-offs bereiken door een vijfde plek te behalen. Uiteindelijk komen ze G2 Esports tegen in de finale, die toch te sterk blijken te zijn.

De Spring Split van 2017 lijkt desastreus. Een hele hoop veranderingen in het roster zullen de doodslag betekenen voor het team. Ze eindigen het seizoen namelijk met een record van 0-13, en lopen het risico om uit de LCS getrapt te worden. Dat kwaad geschiedt ook. Ze verliezen twee keer op rij en verliezen hun plek in de LCS.

De volledige organisatie rond Origen viel stil na de Summer Split van 2017. Iedereen had het team al ten dode opgeschreven, waardoor die radiostilte ook niemand echt verbaasde. Wat iedereen wel verbaasde was een tweet in maart 2018, dat de heropleving van Origen inluidde. Eind vorig jaar bevestigde Riot Games de terugkomst van het team in het vernieuwde LEC.

Foto: Riot Games