Mensen zakken al tientallen jaren onderuit voor hun zetel om naar een spannende voetbalwedstrijd te kijken. Ondertussen is het al lang niet vreemd meer dat er in de huiskamer een esportswedstrijd op het grote scherm verschijnt. Het uitzenden van die wedstrijden is uitgegroeid tot een enorme entertainmentindustrie. Zo kijken er wekelijks miljoenen mensen naar uitzendingen van hun favoriete esports wedstrijden via Twitch of andere streamingwebsites.

Ook hier in de Benelux besluiten steeds meer events en competities om hun wedstrijden uit te zenden, zodat lokale fans kunnen meegenieten van de prestaties van hun favoriete teams. Dat wordt allemaal in goede banen geleid door productieleiders. Wij spraken met Bastian Stolk uit Nederland, actief als hoofd broadcasting bij 4Entertainment.

Bastian, zou je ons wat meer kunnen vertellen over wat je takenpakket eigenlijk allemaal omvat?

“Ik ben momenteel van A tot Z verantwoordelijk voor alles wat iets te maken heeft met broadcasting voor 4Entertainment. Als zij een project binnenkrijgen waarbij we iets moeten uitzenden, zij het op Twitch (online) of televisie, dan krijg ik dat in mijn schoot geworpen en moet ik het realiseren.”

Bij welke producties was je onlangs allemaal betrokken?

“We hebben onder andere MNM x Sporza afgerond, dat waren FIFA 19 en Rocket League toernooien. In samenwerking met Sporza voorzagen we hen dan van talent, zoals presentatoren, en verzorgen we de logistiek. Dan krijg ik een tijdschema voor het toernooi met de opdracht om er voor de uitzending een ganse show rond te maken. Dus ik bepaal waar de reclameblokjes komen en wat we eigenlijk in de uitzending gaan tonen.”

“Dat is echter niet het enige wat ik doe. Ik hou me ook bezig met de technische kantjes zoals bijvoorbeeld de bekabeling. Verder ben ik ook betrokken bij het sturen van de crew en het contact met het talent (casters, analisten, …). Ik heb ook een opleiding gegeven aan een stagair die nu audio kan verzorgen en ik ben persoonlijk ook bezig met video. Het is een polyvalente job (lacht)!”

VIDEO: Bastian werkte mee aan MNM x Sporza

Doe jij dan écht alles zelf?

“Bij de grotere producties zoals bijvoorbeeld de RIV4L College League die eerder dit jaar plaats vond, draaien we natuurlijk met een stuk of 6 mensen een productie. Dan hebben we mensen die zich specifiek ergens mee kunnen bezighouden, zoals een cameraman, en dan ben ik mee verantwoordelijk voor de regie. Bij zo’n grote productie is het werk vooraf natuurlijk nog een stuk belangrijker en dan maak ik ook callsheets om alles in goede banen te leiden.”

Hoe ben jij uiteindelijk in deze sector terechtgekomen? Ben je bewust naar een job als dit op zoek gegaan of ben je er eerder toevallig mee in contact gekomen?

“Het is voor mij meer gegroeid uit een interesse in esports. Ik ben zo’n jaar of zes geleden beginnen werken in de lokale esports nadat ik online de producties zag van Riot Games, op dat moment nog de European LCS (ondertussen LEC). Ik vroeg me toen hardop af waarom we dat niet hadden in de Benelux. Dus ik ben marktonderzoek gaan doen op m’n 16e, als een echte businessman (lacht), en toen kwam ik erachter dat er al een aantal organisaties bestonden die zich hier met esports bezig hielden. Dan denk ik bijvoorbeeld aan LowLandLions en mCon Esports.”

“Ik besloot om een open sollicatie te versturen en na een reactie van mCon Esports ging ik daar aan de slag als assistent manager voor League of Legends. Dat is eigenlijk mijn eerste echte aanraking geweest met lokale esports. Mede dankzij mijn interesse in audio en video is dat zo verder blijven escaleren en heb ik mee Gamershub opgericht waar we veel LAN parties hebben gecovered. Daar ben ik uiteindelijk weggegaan nadat ik internationale aanbiedingen kreeg binnen League of Legends en ben ik actief geworden als freelancer. Uiteindelijk wou ik meer zekerheid in mijn werkleven, wat je natuurlijk niet hebt als freelancer, en ben ik vast aan de slag gegaan bij 4Entertainment.”

Wat voor vaardigheden heb je dan juist nodig om te slagen in broadcasting?

“Ik denk dat je vooral ervaring moet opdoen met planning en ook als persoon heel erg punctueel moet zijn. Daarnaast is het vooral belangrijk dat je een overzicht moet kunnen vinden in de waanzin. Het inplannen van die uitzendingen wordt al snel een hele hoop individuele puzzelstukjes zoals de planning voor de kabels, de tijdstabellen voor de casters en ga zo maar door. Het is dan jouw taak om die puzzel in elkaar te passen en alles in goede banen te leiden en dat is ongetwijfeld het meest uitdagende onderdeel van deze job.”

“Er zijn niet veel producers die zich specialiseren in esports en daarnaast ook de nodige kennis hebben om aan het werk te gaan als showrunner.” – Bastian Stolk

“Een aspect dat je ook absoluut niet mag negeren is dat je de nodige technische bagage moet bezitten. Er zijn niet veel producers die zich specialiseren in esports en daarnaast ook de nodige kennis hebben om aan het werk te gaan als showrunner. Broadcasting in esports is eigenlijk een soort van fusie tussen de twee. Naast die technische bagage moet je ook wegwijs zijn in de games die je gaat broadcasten, zoals begrijpen hoe champion select werkt in League of Legends, bijvoorbeeld.”

Je bent nu, zoals je eerder al zei, al een hele tijd actief in de Benelux. Zijn er fouten die je nog steeds vaak ziet terugkomen als het aankomt op productie en broadcasting bij lokale evenementen en competities?

“Ongetwijfeld worden er vooral qua planning nog de meeste fouten gemaakt. Zoals ik eerder al zei is dat één van de moeilijkste taken die je voor je kiezen krijgt als producer. Dan zie je vaak dat producties uitlopen of dat er net niet genoeg materiaal is ingepland en uitzendingen nogal aan de korte kant zijn. Ik zie veel mensen die aan broadcasting en productie willen beginnen maar volgens mij onderschatten ze ook vaak wat het allemaal met zich meebrengt. Het onderschatten van esports in zijn geheel is volgens mij een gevaar binnen de sector.”

Wat bedoel je dan net met onderschatten?

“Het valt voor dat er bijvoorbeeld arena’s worden geboekt met de verwachtingen dat het daar helemaal vol gaat zitten, wat dan vaak niet zo is. Daarom is het belangrijk om iemand te hebben die zo’n producties in goede banen kan leiden en die de nodige kennis heeft om aan te geven wat het verwachtingspatroon is. Het haalt niets uit om met 20 camera’s het publiek te gaan filmen, als de arena leeg is. Verder zie je ook vaak producties grote fouten maken omdat ze niet de nodige technische kennis hebben. De esports sector is een apart beestje.”

Bastian Stolk


Meer producties en een groeiende sector betekent ook meer aandacht van de mainstream media. Heb jij het gevoel dat esports al meer mainstream is geworden en dat de Benelux esports al heeft omarmd?

“Er is nog steeds werk aan de winkel op dat vlak, maar mensen staren je toch al niet meer met open mond en verwarde blik aan als je zegt dat je in esports werkt (lacht). Het gebeurde dat ik na een evenement in een taxi richting mijn hotel zat en dat ik de taxichauffeur moest gaan bijscholen over wat mijn job en m’n interesses nu net inhouden.  Nu begrijpen de meeste mensen me wel wanneer ik zeg dat ik in esports broadcasting werk.”

Op welke manier zie jij broadcasting in de toekomst nog veranderen in de Benelux? Denk jij dat er nog grotere producties aan zitten te komen en dat de sector blijft groeien?

“Ik denk niet dat er noodzakelijke grotere producties aan zitten te komen, maar volgens mij krijgen we binnenkort meer internationale evenementen die in de Benelux doorgaan. Daar hebben we al van geproefd met bijvoorbeeld LEC Rotterdam en Charleroi Esports, maar ik denk dat het in de toekomst nog frequenter zal voorvallen. “

“Volgens mij gaan we ook geen grotere producties draaien hier in de Benelux. Als je naar onze lokale projecten kijkt denk ik niet dat het groter kan of moet dan bijvoorbeeld GameForce Masters. Dat zie ik persoonlijk ook niet rendabel zijn. We moeten vooral de kwaliteit omhoog schroeven, zorgen dat we nog minder fouten maken en werken aan een ecosysteem voor esports in de Benelux waarbij we de focus leggen op stabiliteit. Zo weten teams en spelers ook wat er aan zit te komen en waar ze naartoe kunnen werken.”

“Het is nu nog steeds vreemd om een Counter-Strike of League of Legends wedstrijd uit te zenden op televisie, maar daar kunnen we op termijn niet meer omheen. Dat gaat gebeuren.” – Bastian Stolk

“Eens we die kwaliteit omhoog krijgen openen er weer een hoop mogelijkheden. Het is nu nog steeds vreemd om een Counter-Strike of League of Legends wedstrijd uit te zenden op televisie, maar daar kunnen we op termijn niet meer omheen. Dat gaat gebeuren. Wij als producenten en broadcasters moeten er voor zorgen dat we dat kunnen brengen op de best mogelijke manier.”

Hoe belangrijk is het broadcasten van wedstrijden en evenementen volgens jou voor de populariteit en publieke perceptie van esports?

“Voor mij is broadcasting het belangrijkste aspect van de hele esports beleving. Ik ben er van overtuigd dat zowel het financiële aspect als het publieke imago van gaming en esports afhankelijk is van de online media, waar broadcasting natuurlijk een groot deel van uitmaakt.”

Jij werkt als producent ook veel samen met online personalities, casters en analisten. Hoe belangrijk is het om daar de juiste mensen voor te vinden?

“Bij 4Entertainment zijn we de eerste die daar lokaal in hebben geïnvesteerd. Dat is iets waar ik al van de eerste dag een grote voorstander van was. Het is belangrijk om een lokale crew samen te stellen waar je van weet dat ze goed zijn in wat ze doen en waar je altijd op kan terugvallen. Zij zijn ook de mensen die de reputatie, het netwerk en de kennis bezitten die je nodig hebt.

“Het is belangrijk om een lokale crew samen te stellen waar je van weet dat ze goed zijn in wat ze doen en waar je altijd op kan terugvallen.” – Bastian Stolk

“Als je de juiste mensen kan vinden om in te zetten tijdens de broadcasts, bouwen ook zij een eigen fanbasis en reputatie op. Je hebt zo’n mensen ongetwijfeld nodig om esports te kunnen verkopen. Zij zijn vaak de gezichten van je productie én je uitzending dus het is geen overbodige luxe om daar in te investeren.”

Om af te ronden wil ik het nog hebben over de mensen die een gezonde interesse hebben in broadcasting en aan de slag willen. Heb jij nog advies voor hen? Waar kunnen ze hun start vinden en hoe kunnen ze hun vaardigheden aanscherpen?

“Ik ben nu sinds een jaar stagaires aan het begeleiden en het eerste wat we hen vragen is wat ze net willen doen. Wil je aan de slag op televisie of wil je esports broadcasting ingaan? Afhankelijk van dat antwoord, en als ze bij ons komen is dat antwoord meestal esports broadcasting, zeg ik hen meteen dat ze alles moeten kunnen. Je moet niet overal de beste in zijn, dat is niet belangrijk, maar je moet wel alles kunnen en kennen.”

“Als broadcasting en esports twee van je grootste passies zijn, dan mag er geen limiet staan op je ambitie.” – Bastian Stolk

“Wees ontzettend ambitieus en blijf studeren en lezen om je kennis bij te schaven. Passie is ook enorm belangrijk, want zonder passie kom je er op dit moment niet. Als je kijkt naar hoeveel werk erin kruipt dan spreken we niet over een werkweek van 40 uren. Daar mogen gerust nog wat tientallen bijkomen (lacht). Als broadcasting en esports twee van je grootste passies zijn, dan mag er geen limiet staan op je ambitie.”

Bedankt voor het advies en voor het interview, Bastian.