We beginnen bijna aan de negende week van de LEC, en de spanning is te snijden. Alle spelers staan dus onder enorm veel stress, maar wat we soms vergeten is dat sommige van die spelers van eigen bodem komen. Hier nemen we de gehele LEC dan ook eens onder de loep. Hoe en waar is het talent van onze Lage Landen in de LEC gekropen? Je leest het hier.

Gabriël “Bwipo” Raul

Gabriël Rau, beter bekend als “Bwipo”, is waarschijnlijk de meest gekende Belg in de gehele LEC. Het kan zijn omdat hij de enige Belgische speler is in de LEC, maar het komt vooral omdat hij sinds vorig jaar furore maakt bij topteam Fnatic. Hij begon als vervanger voor top laner sOAZ, maar is sinds dit jaar vast benoemd en dus voltijds deel van het roster aangezien sOAZ is overgeschakeld naar Misfits Gaming. Gabriël mocht vorig jaar zelfs de prijs voor “Esports PC Rookie of the Year” in ontvangst nemen tijdens de Esports Awards in 2018.

Toch kent “Bwipo” zijn origine in België. Hij begon bij mCon Esports en niet veel later passeerde hij ook langs het roster van Sector One. Daarna fladderde hij even rond in het buitenland, waaronder Turkije, voor hij zijn plekje vond bij Fnatic. Ze kenden een trage start van de LEC maar zijn nu aan een opmars bezig, die ze deels te danken hebben aan enkele zeer mooie prestaties van Gabriël.

Joran “Special” Scheffer

Joran “Special” Scheffer is een naam die misschien minder bekend in de oren klinkt als we het hebben over spelers in de LEC. De 21-jarige Nederlander uit Burgum, Friesland heeft er anders al wel een heel mooi parcours op zitten. Eind 2017 trad hij op als substitute mid laner voor Fnatic, voor hij zowel bij Misfits Gaming als de Misfits Academy terechtkwam. Nu heeft hij zijn plaats gevonden bij exceL Esports en exceL UK sinds december 2018.

Spijtig genoeg kan exceL Esports zich al niet meer plaatsen voor play-offs in de LEC door de tegenvallende resultaten, maar het team wist wel enkele mooie winsten te verzekeren tegen onder andere Schalke 04 en SK Gaming.

Fabian “Febiven” Diepstraten

Fabian “Febiven” Diepstraten is de naam die waarschijnlijk al het langste meedraait als we kijken naar de professionele spelers uit de Lage Landen. De 22-jarige Nederlander begon zijn carrière in 2014, bij het nu ontmantelde Cloud9 Eclipse en werd wereldberoemd toen hij sterspeler Faker twee keer alleen kon neerhalen tijdens MSI 2015.

Sindsdien bleef Fabian als mid laner aan de absolute top spelen. Hij speelde bij het nu ontmantelde H2k-Gaming, spendeerde twee jaar bij Fnatic en ging zelfs naar Amerika om de NA LCS uit te proberen met Clutch Gaming. Momenteel speelt hij bij Misfits Gaming, dat nog steeds kans maakt op play-offs, al hebben ook zij een moeilijke Spring Split achter de rug.

Natuurlijk hebben we niet alleen bekende spelers in de LEC die op eigen grond geboren zijn. Zowel voor de camera als achter de schermen zijn er nog twee personen die we simpelweg niet kunnen vergeten.

Eefje “Sjokz” Depoortere

Al sinds jaar en dag draait “Sjokz” mee in de professionele scène, niet achter de knoppen van het spel maar wel voor de camera. Sinds 2013 werkte ze voor Riot Games en hostte al talloze events over de hele wereld waaronder enkele wereldkampioenschappen. Eind vorig jaar kondigde ze aan freelance te gaan, waardoor we haar net iets minder op onze schermen zien tijdens de LEC. Geen zorgen, ze blijft wel host, maar wil ook andere opties aftasten. Zo kondigde Eefje onlangs op Twitter aan dat ze als desk host zal optreden tijdens de BLAST Pro Series in São Paulo, tegelijkertijd haar allereerste CS:GO evenement ooit.

Mitch “Krepo”/”Boris” Voorspoels

Als laatste hebben we een naam die recentelijk wat uit de spotlights verdwenen is. Mitch Voorspoels, beter bekend als “Krepo”, was één van de allereerste grote namen in de professionele scène. Hij speelde voor zowel CLG Europe en Evil Geniuses, voor hij als caster aan de slag ging bij Riot Games. Het is even stil rond Mitch, maar in oktober 2017 zien we hem terug, dit keer met de nieuwe naam “Boris”.

Hij gaat aan de slag als coach bij Schalke 04 en gebruikt zijn opgedane kennis om dit redelijk nieuwe team mee van de grond te krijgen. In december 2018 verhuist hij naar G2 Esports, dit keer als manager. Zij doen het uitzonderlijk goed deze split, en waren de eerste om een plekje in play-offs te verzekeren.