Net zoals bij traditionele sporten is er nog vaak een instapdrempel als het op esports aankomt. Games als League of Legends en Hearthstone zijn als nieuwkomer vaak moeilijk te begrijpen. Om dat probleem op te lossen werken veel uitzendingen met casters, analisten en deskhosts om zo de kloof met het soms nieuwe publiek te overbruggen.

Eén van hen is Colin Wijnholds, online vaak beter bekend als KOOLEIN. Hij is actief als desk host waarbij hij on-screen en off-screen samenwerkt met het productieteam om de esports uitzendingen en wedstrijden vlot aan elkaar te praten. Daarnaast werkt hij ook als caster binnen games als League of Legends, Rocket League en Counter-Strike: Global Offensive.

Colin, zou je even kunnen uitleggen wat je werk als desk host en analist allemaal  omvat?

“Als desk host ben je eigenlijk de rode draad van de show. Je introduceert al de games die worden gespeeld en je zorgt voor een gepaste inleiding en introductie van alle segmenten van de show die je aan het uitzenden bent. Een esports show kan je eigenlijk bekijken als een live voetbalwedstrijd. Voor aanvang van de wedstrijd zitten de analisten aan een tafel en praten ze over de wedstrijd, de spelers en wat je kan verwachten. Het is dus mijn taak om een kijker die nog niet veel weet over de wedstrijd en de spelers zo goed mogelijk te informeren.”

“Daarnaast ben ik ook het contactpunt voor de productie. De regie vertelt mij welk onderwerp of welk beeld er aan zit te komen en ik moet zorgen dat ik het gesprek in een bepaalde richting kan sturen wanneer nodig. Zo ben ik dus eigenlijk een soort van moderator die het tempo van het gesprek in de gaten houdt en zorg ik ervoor dat de onderwerpen die moeten aangesneden worden daadwerkelijk benoemd worden.”

Hoe belangrijk is het om in een esports uitzending er iemand als jij bij te hebben, die de mensen waar nodig informeert?

“Ik bekijk het voornamelijk als een toegevoegde waarde voor de game of de wedstrijd zelf. Het is ook een manier om mensen aan te trekken die echt passioneel met een bepaalde game bezig zijn. We geven eigenlijk meer info mee dan wat je op het scherm ziet gebeuren, want vaak gebeurt de actie nogal snel. Wij kunnen dan uitleggen wat er allemaal heeft plaatsgevonden en het helpt mensen een beter begrip te krijgen van het spel. Mijn werk als deskhost is eigenlijk een manier om extra informatie te geven bij wat de casters vertellen.”

VIDEO: Colin aan het werk op The Party 17

Hoeveel voorbereidingswerk kruipt daar dan in? Ik kan me voorstellen dat je jezelf grondig moet informeren over teams en strategie om dit soort werk te kunnen doen.

“Ja, het is ongelooflijk veel werk qua voorbereiding. Ik moet bijvoorbeeld ook altijd weten wat er bij de spelers leeft, dus ik moet met hun in gesprek gaan. Ik heb ook een uitgebreide vriendengroep rond League of Legends waarin ik dingen kan vragen over nieuwe champions, recente gebeurtenissen en ga zo maar door . Zo verwerf ik altijd nieuwe inzichten. Op een bepaalde manier ben ik dus altijd het publiek aan het interviewen en giet ik dat in m’n eigen verhaal.“

Hoe belangrijk is het om als desk host en analist zo’n netwerk uit te bouwen waarop je kan terugvallen?

“Dat is volgens mij het allerbelangrijkste als desk host. Wat je doet is eigenlijk samenvatten wat er gaande is, dus ik spreek met spelers, teameigenaars, kijkers … en zo bouw je een netwerk op. Neem nu als voorbeeld dat Defusekids zo dadelijk een wedstrijd moet gaan spelen. Dan neem ik altijd even iemand apart, zoals ‘Kitty’ of ‘Alois’ om te weten te komen wat zij denken. Je probeert hun verhalen samen te krijgen om dat in de uitzendingen te verwerken en aan de kijker te overhandigen.”

Welke vaardigheden heb je nodig om aan de slag te kunnen als desk host en analist? Zijn er zaken die je moet bijschaven en waar je hard aan moet werken?

“Je moet eerst en vooral gewoon enorm ad rem zijn. Daarnaast moet je snel kunnen reageren op bepaalde situaties en ook interviewen is iets waar je erg goed in moet zijn. Leiding kunnen geven is ook van belang. Vaak ben jij degene die alles aan tafel in goede banen moet leiden, dus die eigenschap moet je van nature wel bezitten. Zelfverzekerdheid is daarbij een grote factor, want er gaan momenten zijn waarop jij degene bent die de fouten moet gaan benoemen en gesprekken moet gaan afronden. Als je dat niet durft dan krijg je soms pijnlijke situaties.”

“Hoe je als persoon overkomt op camera is uiteraard ook een aspect dat men vaak vergeet, want goed overkomen op camera is niet iedereen gegeven. Daar moet je constant mee bezig zijn. Zo kijk ik om de 10 seconden altijd snel naar de camera, om zo de kijker in het gesprek te betrekken. Het zijn dat soort kleine dingetjes waar je constant mee bezig moet zijn terwijl je ook nog gewoon je werk als host blijft verder doen.”


Veel van de zaken die je opnoemde zijn lastig om te trainen en oefenen. Hoe kan je daar dan beter in worden?

“Dat is een kwestie van doen. Om wat achtergrondinformatie te geven; toen ik 11 was had ik interesse in radio en presenteren. Zo heb ik lang internetradio gemaakt en ben ik zo doorgestroomd naar nationale radio en Q-music. Op die manier heb ik aan m’n interviews kunnen werken. Langzaamaan is m’n voorliefde voor games erbij gekomen en ben ik in esports gerold.“

“Je moet écht beter willen worden in wat je doet.” – Colin Wijnholds

“Dus het is vooral oefenen en ook advies durven vragen. Ik krijg bijvoorbeeld tips van mensen als ‘Quickshot’ en ‘Sjokz’ die erg succesvol zijn in wat ze doen en dat helpt ook enorm. Dat onderstreept nogmaals het belang van je netwerk. Uiteindelijk is het vooral belangrijk om de juiste mindset te hebben. Je moet écht beter willen worden in wat je doet.”

Zou je dan ook zeggen dat het belangrijk is om gepassioneerd te zijn door esports om het werk te doen dat jij doet?

“Ja, enorm. Dat is superbelangrijk want anders hou je het niet vol. Zo heb ik momenteel op Gamelux en Twitch een show onder de naam ‘You, Me & the LEC’. Enkel en alleen alle uitzendingen van de LEC (Europese League of Legends competitie) kijken is al 12 tot 13 uur aan werk. Dan herbekijken we nog 5 uur de matches op zichzelf en dan moeten we nog een dikke 3 uur de uitzendingen voorbereiden. Dat kan je gewoon niet volhouden als je geen liefde hebt voor de sector en voor esports.”

Je hebt nu je talkshow ‘You, Me & the LEC’ vernoemd, maar zijn er daarnaast nog projecten waarbij je betrokken bent of bent geweest?

“We zitten momenteel heel diep in het traject van de GameForce Masters, die doorgaan van 5 tot 6 oktober. In april heb ik de European Masters gedaan en hopelijk ga ik dat binnenkort opnieuw kunnen doen (lacht). Daarnaast hebben we ook nog zaken als de RIV4L College League en de RIV4L Lan Tour waarbij ik ook actief ben. Recent heb ik ook meegewerkt aan ESL Proximus en ESL Dutch Championships, die binnenkort ook weer van start gaan. Dus het gaat lekker druk worden de komende maanden, zo heb ik het graag.”

VIDEO: Colin tijdens 'You, Me & the LEC'

Merk jij veel verschil op tussen projecten op internationale niveau en projecten op lokaal niveau?

“Vooral de mensen waarmee je werkt is een groot punt van verschil. Als je in de Benelux werkt heb je maar een bepaalde groep mensen waar je uit kan kiezen, dus is er altijd wel een niveauverschil als het op de casters aankomt. Dat bedoel ik niet negatief trouwens, want we zijn nu eenmaal een erg jonge markt. Een groot verschil met internationale projecten, want zij kunnen kiezen uit duizenden getalenteerde mensen omdat de voertaal Engels is. Zo heb ik bij de European Masters met ‘Excoundrel’ gewerkt, die de LEC heeft gepresenteerd en al een tijdje bezig is in de scene. Op vlak van communicatie tussen ons en de desk liep dat erg vlot.”

Hoe belangrijk is het om als desk host of caster je persoonlijkheid bij in de mix te gooien wanneer je aan het werk bent?

“Persoonlijkheid is inderdaad wel een factor. Sommige mensen gaan je fantastisch vinden, maar niet iedereen kan fan van je zijn. Dat is iets dat je zeker wel zal ondervinden en waar je bewust van zal worden. Het is nu eenmaal belangrijk om een beetje anders te zijn en een nieuwe invalshoek te hebben. Als er dertien in dozijn mensen als jij rondlopen dan heb je niets interessants toe te voegen. Je moet uniek genoeg zijn, zodat je dat in een uitzending kan verwerken.”

“Het is belangrijk dat mensen iets herkenbaars hebben om zich aan vast te houden wanneer ze naar je uitzending kijken.” – Colin Wijnholds

“Vroeger keken er ook maar 150 mensen, nu gaan we richting de 600 en zelfs 1000 kijkers in de Benelux. Het is belangrijk dat mensen iets herkenbaars hebben om zich aan vast te houden wanneer ze naar je uitzending kijken. Dat kan alleen maar door een uitgesproken persoonlijkheid te hebben, die je over de jaren hebt opgebouwd. Ik was al bezig met zaken als YouTube en Twitch voor ik echt aan het werk ging binnen esports en dat heeft me ook geholpen om aan geloofwaardigheid in te winnen.”

Colin Wijnholds
Hoe heb jij, als desk host, de esports sector zien veranderen op het vlak van professionalisering?

“Ik denk dat mijn positie als desk host nog niet echt veel wordt ingezet. Veel uitzendingen hebben wel casters, maar dat is het dan ook. Ik merk echter wel dat er meer vraag is naar mensen als ik. Dat vertaalt zich voornamelijk, en dat klinkt misschien voor de hand liggend, in financiële middelen. Als je kijkt naar de verloning nu in vergelijking met twee jaar geleden, zit daar wel een flinke stap tussen (lacht).“

Heb je nog advies voor mensen met een interesse in esports die aan het werk willen als caster of als desk host. Waar moeten zij beginnen?

“Om het met de gevleugelde woorden van Shia Labeouf te zeggen: “Just do it.” Tegenwoordig zijn er heel veel mogelijkheden om betrokken te geraken in de scene, terwijl die mogelijkheden een stuk schaarser waren toen ik er ben ingestapt. Volgens mij is het in dit geval gewoon een zaak van doen. Je kan al beginnen in je eigen huis, vanuit je eigen ‘gamercave’ om het zo te zeggen.“

“Tegenwoordig zijn er heel veel mogelijkheden om betrokken te geraken in de scene, terwijl die mogelijkheden een stuk schaarser waren toen ik er ben ingestapt.” – Colin Wijnholds

“Voor de rest zou ik iedereen aanraden om zo goed mogelijk te worden in interviewen, want bijna alles komt daaruit voort. Mijn eigen interviews kunnen ook nog steeds beter. Je moet altijd beter proberen te worden dan je nu bent en niet blijven stilstaan. Ik betrap me er soms zelf op dat ik te comfortabel aan het worden ben, maar je moet altijd een stapje hoger willen. Daar wordt niet alleen jij beter van, maar ook de rest van de scene.”

Bedankt voor je tijd Colin en veel succes met je toekomstige projecten.